Bergenbier Ale

A volt szomszédom (“A” szomszédom) ajánlotta egy este a városban, a Borudvar-ban. Viccesen hangzik, ugye? A legközelebbi alkalommal mikor üzletben jártam le is vadásztam a Kaufland polcáról.

Kicsit tanakodtam ugyan, hiszen olyan összetevők jelennek meg a cimkéjén, hogy kukorica, meg fruktóz, anyagok amelyeknek szerintem abszolút semmi keresnivalójuk egy sörben. Ám egyszer meg lehet inni, és főleg hogy beajánlották mint egy randit, most itt tartunk…

Ahhoz képest, hogy komerc-sör, meglepően jóra sikerült, bár szerintem a 2015-ös megjelenés óta javítottak a receptjén, mert ahogy olvastam eleinte túlontúl édes volt, de ez a mostani inkább keserü és csak egy csipetnyit édes. Ár-érték aránya jó, viszonylag olcsón lehet egy iható sört vásárolni, nincsen ezzel semmi baj.

A doboza ünnepélyes benyomást kelt, szinte karácsonyi hangulattal várom hogy valaki egy bíbor palástot a válamra vessen a karácsonyfa alatt. A Bergenbier-re jellegzetes “A barátok tudják miért” és a “Barátoknak készült” mottók szokásosak a márkánál, de azért nem ezzel kinálnám meg a vendégeimet.

 

Származási hely: Románia

Gyártó: Bergenbier

Összetétel: víz, árpamaláta, kukorica, fruktóz, komló

Alkoholtartalom: 5.5%

IBU:

Kiszerelés: 0.5L doboz

Beszerzés: Kaufland Marosvásárhely, 2018 szeptember

Ár: 2.8 RON (0.6 EUR)

 

Megjelenés: 3/5 Nagyon korrekt, méz szinű, tiszta nedü, nagy, fehér és kemény habbal ami gyengén-közepesen tartós és csipkéződő. Jó érzés volt kitölteni és nézni ahogy a hab növekszik és betölti a poharat a sör felett.

Aroma: 6/10 Gyengén édes a malátától, búzasörös banán és virágos jelleggel valamint a belga élesztő ugyancsak érezhető rajta.

Íz: 6/10 A kukoricának hála édeskés, mézes, malátás izből indul ki ami aztán moderáltan keserűbe vált át, hála a komlónak.

Utóiz: 3/5 Kitartó utóíze kellemesen kesernyés és szénsavas, helyenként savanykás.

Összkép: 11/20 Ez a helyzet az, amikor a részek összege nem éri fel az összképben nézett valóságot. Merthogy semmiben nem tündököl különösképpen, de ha az egészet egyben nézzük akkor nem is olyan ihatatlan ez a ser. Levonódik a pontjaiból a tény miatt hogy nem tartja be a német tisztasági törvényt és kukoricás (bleah).

 

Pontozás: 29/50