Betyár Király

“A pandúrok elől menekülő Betyár Király hirhedt szökése a kondorosi csárda  kéményén át már elegendő hőstett, hogy sört nevezzenek el róla…”, áll a cimkén mint egy jól kezdődő regős mesében. Lehetséges hogy tényleg megérdemli, én nem ismerem a történetet, de nem vagyok benne biztos hogy erre a sörre büszke lenne.

A fahordóban érlelt, négyféle gyümölcsöt tartalmazó fekete baksör egy ízes, gyömölcsös sörre hajaz. Ám az első kortyok után megroggyan a teljes felépítése a kompoziciónak és az édességen kívül nem marad semmi.

Ennek a fekete sörnek a gyümölcsös jellegét a szilva, meggy, feketecseresznye és az áfonya természetes ízkivonata adja. A főzés során pilseni, karamell és festő maláta volt felhasználva. Bár én nem éreztem keserü jelleget, a cimke szerint a különleges keserü zamatát a hallertau  perle komló adja.

Inkább a nőknek ajánlható, nekem kettőt meginni nehezemre esne.

 

Származási hely: Magyarország

Gyártó: Szent András Sörfőzde

Összetétel: ivóvíz, árpamaláták, gyümölcsök, komlók, sör-élesztő

Alkoholtartalom: 7%

IBU: 19

Kiszerelés: 0.33L üveg

Beszerzés: Tesco Hajdúszoboszló, 2018 augusztus

Ár: 799 FORINT (2.46 EUR)

 

Megjelenés: 4/5 Nagyon jól kezdődik, kitöltés után egy szép, közepes méretü, bézs krémes habbal tetőzött, fekete sörrel találkozunk. Aztán ahogy fogyni kezd a pohárból kiderül a turpisság, a fekete inkább egy nagyon nagyon sötét borostyán. A csipkéződése jó, a habot viszont nem sokáig tartja. Szénsavassága gyenge.

Aroma: 7/10 Aromája erős, most, a pohár kiürülte után is jól érződik a karamelles, gyümölcsös jelleg, főleg a cseresznye. Eszembe juttatja a bock sörök fekete malátáját.

Íz: 2/10 Itt viszont bajok vannak, túlontúl édes, az elejétől a végéig. Meggy, szeder, cseresznye és barack érződik, és ez elviszi az egészet egy olyan irányba mintha egy gyümölcs-tortát innánk meg. Szerintem egy sör legyen (legalább) kicsit keserü is.

Utóiz: 1/5 Édesnek indul és édesben végződik, a keserűségnek én semmi jelét nem találtam, így meglepő a cimkén feltüntetett 19-es IBU.

Összkép: 5/20 Sokat vártam tőle, de nem felelt meg a várakozásaimnak. Én szeretem az édeset, de ez túl édes még nekem is, hiányzik belőle az az igazi érzés, hogy sört iszik az ember. Nem tudom mit akartak elérni vele a megálmodói, mert ha volt is koncepció, én nem jöttem rá. A gyümölcsös kavalkád jól tünteti el a magas alkoholtartalmat az elején, de a pohár vége felé még az is kilóg. A cimkéje nagyon bejön nekem, a szép bézs-barna mix és a papiruszra hasonlitó papír jól áll.

 

Pontozás: 19/50