Guinness – Draught

A reklámsör. A sör amiről mindenki hallott. Írország söre. A sör amit nem lehet anélkül meginni, hogy egy fényképet megosszunk róla Facebookon. A sörök Starbucks-ja. De mitől ez a felhajtás és a nagy tömeg-kultusz?

Engem például nem tud annyira lenyűgözni és meggyőzni sem hogy ez a legjobb stout. Mert nem az. Viszont iható és tényleg különlegességnek számit (főleg azok körében akik nem láttak előtte fekete sört). Igy jutunk oda, hogy 2 tábor alakult ki: akik szeretik és akik nagyon nem szeretil.

Apropó, Írországot megjárt szakértők szerint az itthon kapható Guinness Draught pedig nem is a legjobb Guinness, a Draught gyengébbnek tekinthető az Extra Stout vagy az Original-hoz képest. És ha ezt tudjuk akkor talán azt is megértjük, hogy miért van olyan vizes, híg hatása a megszokott ír teltséghez képest.

 

Származási hely: Írország

Gyártó: Guinness

Összetétel: víz, maláta, árpa, pörkölt árpa, komló és nitrogén

Alkoholtartalom: 4.2%

IBU: 40

Kiszerelés: 0.33L üveg

Beszerzés: Lidl Marosvásárhely, 2018 augusztus

Ár: 4.89 RON (1.05 EUR)

 

Megjelenés: 4/5 Színe fekete, habja krém színű, kitűnően tartós és csipkés

Aroma: 7/10 Gyengébb mint amilyenre számítottam, pörkölt kávé es enyhe maláta

Íz: 8/10 A stoutra jellemző pörköltség, kávé, csokoládé, enyhe édeske beütéssel

Utóiz: 4/5 Keserű de nem tolakodó, pörkölt kávé, krémes

Összkép: 15/20 Az átlagnál jobb, de a kitűnőnél gyengébb. Szénsavassága gyenge, vizesebb mint kéne, de a kitűnő hab es jól kiegyensúlyozott utóíz plussz pont. De mint ahogy szokás, minnél többet iszol annál jobb lesz.

 

Pontozás: 38/50