Magyar Vándor

A Betyár Király után nem sok reménnyel nyitottam ki a következő magyar kézműves sört a Szent Andráséktól, az egy hatalmas csalódás volt a számomra. Szerencsére most egy nagyon kellemeset csalódtam, mert ez a sör jó!

A kicsi üveg (0.33L) kicsi cimkéjén sok informácó helyet kapott, némelyekhez szinte szemüveg szükséges. Amin viszont első látásra megakad a szem az az “ale és lager hibrid” megnevezés. Hogy mi van?! Mint a weboldalukról kiderül ezt kétféle (alsó és felsőerjesztésű) élesztő segítségével hozták létre. Először találkozom ilyennel (igaz nem is régóta követem figyelmesebben a témát).

A kétféle élesztőt megtoldották négyféle komlóval (styrian, citra, mittelfrüh és cascade) és háromféle malátával (pilseni, müncheni és karamell), van benne minden mint egy jó Bud Spencer bunyós filmben. De ezt a mindent olyan jól elosztották és beosztották, hogy egy igazi sörélményt hoztak létre, az ember szájában pillanatról pillantra más ízt fedez fel, és ezek mennek körbe-körbe a végéig.

A Betyár Királyhoz nagyon hasonló cimkén megjegyzik, hogy ez a főzdealapitó mesterdarabja, és bár csak ez a második tőlük kóstolt sör, lehet hogy igazuk van.

 

Származási hely: Magyarország

Gyártó: Szent András Sörfőzde

Összetétel: ivóvíz, árpamaláták, komlók, sörélesztők

Alkoholtartalom: 5.6%

IBU: 35

Kiszerelés: 0.33L üveg

Beszerzés: Tesco Hajdúszoboszló, 2018 augusztus

Ár: 629 FORINT (1.94 EUR)

 

Megjelenés: 4/5 Színe arany/borostyán, kicsit zavaros megjelenése van. Kicsi és bézs habja vizenyősnek tetszik viszont a csipkét lemosni a pohárról megkínlódtam 2 órával az kóstolás után.

Aroma: 7/10 A párom ahogy megszagolta ennyit mondott: “Pfúú de élesztős”. És ténleg van egy erős élesztős aromája, de ezen kívül még van benne egy enyhe karamell, gabona és széna.

Íz: 10/10 Mint egy orgazmus a szájnak, akkora tömérdek inger ér. Mintha egy rendszerezetlen káosz lenne, úgy keveredik az édes és a keserű, a gyümölcsös citrom majd az édes karamell, a német komló  az ale kavés ízzel. Hihetetlenül gazdag ízvilágú, ám egyik része sem tolakodó, az arányok tökéletesek.

Utóiz: 4/5 Ami visszamarad az az édesbe induló de kesernyésbe végződő hatás, az édeskés ale után a komlós német keserűség viszi el a pálmát. Nagyon kellemes utóíz.

Összkép: 18/20 Sajnálom hogy nem félliteres kiszerelésben van, mert szerettem volna még inni ebből a gyümölcsös lagerből. Testes jellege van, nem túl erősen szénsavas és nagyon jó kortyolni. Az egyik legjobb magyar sör amit kóstoltam, érződik rajta az igazi kézművesség, mintha egy régi-régi sört ittam volna. Kiváló!

 

Pontozás: 43/50