Meantime – Yakima Red

Eltelt 2 hét a kóstolás óta, így emlékezetből és a jegyzetfüzetbe vésett karcolatokból kell megírnom ezt az értékelést. Nem a legjobb, máskor kerülni fogom az ilyen helyzeteket… Aznap még elfogyasztottam egy Perlenbacher Festbier-t is, de az annyira sz*r volt hogy most 2 hét után nem fogok vele fáradni, majd ha netán kapok még egyet (mert venni nem fogok az tuti).

A London Pale Ale után azt mondtam hogy ezt nehéz lesz felülmúlni, de íme, nem lehetetlen. Két héttel ezelőtt azt jegyeztem fel róla, hogy ez a legjobb amit valaha kóstoltam, és még most is bennem él az öröm az első korty – és a bánat az utolsó után.

Amint annak utánaolvastam, az először “Spring 2011” név alatt főzött sör mára alapterméké nőtte ki magát a London-i cégnél. A “Yakima Red” hallatán először a japán yakuzákra gondoltam, fogalmam sem volt hogy van az Egyesült Államokban egy ilyen völgy (persze sok völgyről nem tudom még hogy van…). Az angol és német malátát a Yakima völgyből (Wahington állam) származó 5 felé komlóval egészitik ki, az igy készített vörös ale egyszerűen nagyszerű! Az enyhén keserű benyomást messze elnyomja a gyümölcsös aroma és ízvilág, ha a London Lager is hozza azt a minőséget amit eddig tapasztaltam tőlük, meglehet hogy a Meantime lesz az egyik kedvenc főzdém.

 

Származási hely: Anglia

Gyártó: Meantime Brewing Company

Összetétel: víz, árpamaláta, komló

Alkoholtartalom: 4.1%

IBU:

Kiszerelés: 0.33L üveg

Beszerzés: Lidl Marosvásárhely, 2018 augusztus

Ár: 4.9 RON (1.05 EUR)

 

Megjelenés: 4/5 Egyszerüen gyönyör. Csodás, erős vörös szine a rubinra hasonlít, habja bézs, közepes méretü habot csinál és nem túl tartós, viszont szép csipkés.

Aroma: 8/10 Moderáltan malátás aroma jellemzi, gyümölcsös kavalkáddal és éppen csak egy kicsit pirított illattal.

Íz: 9/10 Enyhén keserü a komlóknak köszönhetően, de a sokfajta gyümölcstől kimondottan édes, nem mint egy nyalóka, hanem mint egy kitünő sör. Egyszóval nagyon jó a keserü-édes aránya

Utóiz: 5/5 Az édesből kesernyésbe végződő sörnek sokáig tartó, nagyon kellemes végkifejlete van: nagyon enyhén keserü, komlós és száraz, de nem tudja teljesen elnyomni az eredeti édest.

Összkép: 19/20 Szénsavassága közepes a gyenge felé. A sok gyümölcsös beütésnek köszönhetően ez egy tetszetős sör, könnyednek érződik igy könnyü az ivása is. Oh, és mondtam már hogy imádom az ízes, az átlagtól eltérő kinézetü, keserü-édes söröket? Na ezért ez az óriási pontszám!

 

Pontozás: 45/50