Pécsi Prémium Búza

A Pécsi Szalon volt az első amit ettől a főzdétől kóstoltam, és itt van most a második termékük a Tesco sör-batyu -ból. A búzasörök egyik nagy kedvenceim mivel édesszájú vagyok és szeretem a különlegességeket.

Nem mondom, hogy elvarázsolt ez a nyíltkádas erjesztéssel készült, prémiumnak titulált, szűretlen sör, de nem is okozott csalódást. A stílusjegy összes jellemzőit magában hordozó sörlé könnyen fogyasztható és kellemes élményt nyújt, nem egy zászlóshajó de kellemes ivás-érzetet biztosító termék.

Két dolog feltünő az igencsak elegáns dobozon:

  • az egyik a hátára rajzolt ábra ami bemutatja az elkészítés lépéseit, a gabona nyers állapotától egészen az érlelési fázisig
  • a másik a 12B fok. A Balling fok mutatja meg, hogy hány százalék a sörlé szárazanyag-tartalma – tömegszázalékban – az erjesztés megkezdése előtt (szárazanyag minden, ami nem víz a sörlében, de főleg a malátára gondolunk nagyrészt). A Balling fok adja meg ugyancsak egy sör könnyed vagy testesebb mivoltát is. Manapság ott ahol nincs meg a megfelelő sörkúltúra már nem igazán figyelnek oda ennek a feltüntetésére az üvegen/dobozon. 10B fok a gyengéd, hígabb, 12B fok a közepes és 14B-től beszélhetünk egy testes nedüről.

 

Származási hely: Magyarország

Gyártó: Pécsi Sörfőzde

Összetétel: ivóvíz, búzamaláta, árpamaláta, komló

Alkoholtartalom: 5%

IBU:

Kiszerelés: 0.5L doboz

Beszerzés: Tesco Hajdúszoboszló, 2018 augusztus

Ár: 299 FORINT (0.92 EUR)

 

Megjelenés: 4/5 Sercegő, hófehér, kicsi hab ami gyorsan szétoszlik, semmi nem marad belőle 3 perc alatt. Zavaros megjelenés, mert ugye egy szüretlen sörről van szó. Szine a mézre hasonlít, narancssárgás, csipéje közepes. Pont úgy néz ki mint egy igazi, jó hefeweizen.

Aroma: 7/10 Aromája erősen malátás, jól érezhetőek a gabonák és a búzasörre jellemző citrusos-banános jelleg és egy kicsit mézes is.

Íz: 6/10 Íze édeskés, banán és gabona jön át leginkább belőle kicsi citrommal és kicsi szegfűszeggel.

Utóiz: 3/5 A vége inkább édes és egy nagyon kicsit keserü, gabonás és citrusos.

Összkép: 14/20 Könnyen fogyasztható, nem igazán szénsavas. Összeségében nem rossz búzasör (nem is a legjobb de senki nem várta el), megjelenik benne az összes, a stílusra jellemző tulajdonság, dicséretre méltó próbálkozás egy magyar sörfőzdétől.

 

Pontozás: 34/50