Sapporo

Elsőre nem könnyű eldönteni, hogy akkor ez most japán, kanadai, amerikai, vietnámi vagy kutyafüle sör, mert mint kiderül a világ mindegyik pontján gyártják szinte és más-más importálási szabályok vonatkoznak mindenhova. De a gyökerek Japánba vezetnek vissza, egészen 1876-ig, amikor is a Németországig szökött Seibei Nakagawa hazatért és az Európában kitanúlt mesterséget gyakorlatba ültetve megalapította a Sapporo főzdét, ami Japán első sörét gyártotta.

Azt állitják magukról hogy az Egyesült Államokban ők a #1 eladások tekintetében, mint ázsiai sörgyártó. Lehet, mert mint tudjuk fura ízlésük van az óceánon túl sörös viszonylatban (is).

A kiszerelése érdekes, a 650 ml-es acél dobozon a nagy sárga csillag inkább Vietnamot szimbolizálja, és azt írja, hogy vietnámi licensz alatt is van. Teljesen összezavaró ez a globalizáció…

Még néhány érdekesség a dobozról: 1984-ben kezdték el gyártani, formáját egy üveg pohárról mintázták és “Kappu Nama”-nak hívták ami azt jelenti hogy lager csésze/bögre, az évek során sokszor változott a kinézete, de a mérete és a formája állandó maradt.

De hagyjuk a történelmet és jőjjenek a kész tények:

 

Származási hely: Kanada, Japán

Gyártó: Sapporo Breweries Ltd.

Összetétel: víz, árpamaláta, komló

Alkoholtartalom: 5%

IBU:

Kiszerelés: 0.65L doboz

Beszerzés: Lidl Marosvásárhely, 2018 augusztus

Ár: 8 RON (1.72 EUR)

 

Megjelenés: 2/5 A telt sárga, arany színű sör egy kicsi, fehér, híg és keveset tartó habot ad amiből egy-két perc múlva semmi nem marad. Csipkéje semmi, de a színe és állaga jó.

Aroma: 4/10 Maláta érződik erősen, és valami furcsa-édeskés valami, mint a párolt zöldség.

Íz: 5/10 Enyhe pörköltséget vélek felfedezni ami furcsa érzés egy lager-ben. Íze inkább édes mint keserű, de ilyen a japán komló ahogy olvastam.

Utóiz: 2/5 Keveset tartó, ami főleg jellemzi az a gyenge szénsavasság érzése ami nagyon hamar tovaillan a szájban és az enyhe keserű érzés után csak egy édeskés cucc marad.

Összkép: 10/20 Nem olyan rossz, csak a jó nem ilyen. Simán iható és felüditő az első 5 percben, de ahogy kicsit felmelegszik erősen megváltoztatja tulajdonságait (épp mint a Silva Strong) és egy édes, kellemetlen löttyöt találunk a poharunkban (korsónkban jelen esetben). Harmada pénzért a Perlenbacher Premium Pils simán megelőzi.

 

Pontozás: 23/50