Schönbrunner Weissbier

wElőször azt hittem, hogy véletlenül fordítva rakták fel a cimkét az üvegre. Aztán megnéztem a többit is a polcon, és rájöttem, hogy nem csak egy üveget rontottak el. Aztán hazajöttem, rá-googliztam és megtudtam, hogy az összeset elrontották és az első címke fejjel lefelé van felragasztva. Vagyis hát biztos nem rontották el, figyelembe véve hogy ugyanez a főzde pár évvel ezelőtt egy “ErotikBier”-el tört be a piacra… Jó a marketing és kész!

A hátsó cimke aztán a megszokott (normális) módon található, kiderül belőle hogy a kezünkben tartott kézműves sör Bajorországból származik egy főzdéből ami 6 generáción át állt fenn a családban. Szüretlen és 44 napig volt erjesztve és érlelve üvegben (a leírás szerint), valamint pasztőrözött hogy sokáig megtartsa aromáját és gazdag ízvilágát.

Búzasör lévén a hagyományos árpa-malátát búza-malátával helyettesítik (többnyire teljesen vagy részlegesen), ezesetben mindkettő megtalálható. A búzasörök között is megkülönböztetünk több tipust, a Schönbrunner Weissbier a “hefeweizen” családba tartozik és arról nevezetes, hogy a búzasör a természetes, szüretlen formájában kerül ki mint termék. Jellegzetességük zavaros megjelenés, a kis mértékü keserűség, malátás édesség és erős szénsavasság (ezt kihagyták ennek a sörnek a receptjéből).

Németországi törvény szerint minden ott főzött Weissbier felső erjesztésü kell legyen. A felhasznált élesztők banános és szegfűszeges jelleget adnak az ízvilágnak és ez szépen megnyílvánúl a kezemben tartott pohárban is. Nem olyan rossz sör ez, de nem is dobja el magát tőle az ember.

 

Származási hely: Schönbrunn, Németország

Gyártó: Lang-Brau

Összetétel: víz, búzamaláta, árpamaláta, komló, élesztő

Alkoholtartalom: 5.2%

IBU: mint egy átlagos búza söré, kb. 15

Kiszerelés: 0.5L üveg

Beszerzés: Auchan Marosvásárhely, 2018 augusztus

Ár: 7.5 RON (1.62 EUR)

 

Megjelenés: 4/5 Mézsárga, nagyon nagyon enyhe narancssárga beütéssel. Vékony, fehér és krémes habot képez, ami hamar elillan. Nem hagy nyomot a pohár falán. Szüretlen sör lévén nem áttetsző, de nem is zavaros az élesztőtöl.

Aroma: 7/10 Édes aromája főleg búzára, citrusfélékre, banánra és élesztőre emlékeztet. Jobb mint az íze.

Íz: 5/10 Íze gyengécske, édeskés mivoltát az élesztő semlegesíti. Nem rossz, de semmi extra.

Utóiz: 3/5 Enyhén keserü, kellemes utóíz, a kicsit citrusos mivolta enyhén összehúzza a számat. Felfrissítő.

Összkép: 12/20 Bár sokáig pezsgőzik a pohárban, szénsavassága szinte nulla. Az utolsó két megmaradt korty is pezseg, de hiába mert nincs mögötte szénsav érzés, furcsa. Gyenge, nem túl markáns, de iható egy fülledt nyári napon.

 

Pontozás: 31/50