Soproni Óvatos Duhaj IPA

A 2017-ben útjára indúlt Soproni IPA-t sokan az év meglepetésének tartották, amitől senki nem várt sokat és mégis sokan meglepődtek. Így jártam vele én is… A 259 forintos ár egy kiválló minősegű, meglepetés terméket takar ami ár-érték arányában nagyon jó.

A megszokott 6%-hoz képest ami a leginkább jellemző az ipákra ez esetben csak 4.8%-os alkoholtartalomról beszélhetünk, valószinű innen az “óvatos” megnevezés is. A tény, hogy egy jó magyar sör ami  kukorica mentes, magáért beszél, egy jó és olcsó sör a polcról ami eltér az unalmas lagerektől, na ez a beszéd!

A doboza is nagyon elegáns, elöl a márka és a stílus megnevezés alatt a becenév “óvatos duhaj” található, aki nem tudja hogy mi az ipa annak elmondják hogy felsőerjesztesű (ez esetben szüretlen is) élesztővel készült sörkülönlegesség, és ennyi. Nincs a dolog túlcicomázva vagy túlbonyolítva, egyszerű és nagyszerű, épp mint a tartalma. Hátúl elmesélik (a sarki kocsmában a decijét sörrel leöblitő Géza bácsinak) hogy mi is az ipa és milyen szükségesség hozta létre megszületését, hogy az angolok megőrizzék  a minőséget útjuk során India felé.

Az ipa-session stílus jellemzője, hogy nem túl nagy az alkoholtartalma és kifejezetten domináns a komló jelleg, körölbelül 2010 körül jelent meg.

 

Származási hely: Magyarország

Gyártó: Heineken Hungária Sörgyárak Zrt.

Összetétel: víz, árpamaláta, komlókivonat, komló, élesztő

Alkoholtartalom: 4.8%

IBU:

Kiszerelés: 0.5L doboz

Beszerzés: Tesco Hajdúszoboszló, 2018 augusztus

Ár: 259 FORINT (0.8 EUR)

 

Megjelenés: 4/5 Tört-fehér, puha, terjedelmes hab, eléggé tartós. Zavaros, sápadt narancs, opál szín, millió apró bubi, nem igazán csipkéződő.

Aroma: 8/10 Komlós, túlérett gyümölcsös, grepefruitos, mandarinos, pomelos aroma, az élesztő is érződik kicsit és a gabona. A sör legjava itt található, semmi sem túl agresszív, minden a helyén van.

Íz: 8/10 Erősen komlós ami édeskés malátában indúl majd átvált gyümölcsös jellegre, érződik az ipa citrusosság és némiképp az élesztő.

Utóiz: 4/5 Keserü stílusban végződik, hála a Citra és Cascade komlóknak, itt érződik igazán az ipás jelleme.

Összkép: 17/20 Íze határozottan különbözik a legerek megszokott ízétől, egy karakteres de mégsem túl vad, könnyen iható sör. Testessége és keserűsége közepes, de az aromaintenzitása és az íze/utóíze kiválló.

 

Pontozás: 41/50