Terapia Gold

Egy barátomtól hallottam, hogy ez jó. Az abszolut minimalista dizájnú, Temesváron készített sör, lehet, hogy tényleg jó, de ahhoz kell vennem egy másik üveggel, mert az első pár korty után nekem felfordult a gyomrom és kiöntöttem…

 

Származási hely: Románia

Gyártó: Clinica de bere (Sörklinika)

Összetétel: víz, maláta, komló, élesztő

Alkoholtartalom: 4.7%

IBU:

Kiszerelés: 0.5L üveg

Beszerzés: Lidl, 2018 szeptember

Ár: 6.5 RON (1.39 EUR)

 

Megjelenés: 4/5 Színe zavaros citrom sárga, az üveg cimkéjétől csak egy árnyalatban különböző. Nem nagy, nem óriási, hanem BRUTÁLIS terjedelmű habot termel. Az éppen csak hogy nem fehér (kicsit szürkés) hab puha és nagyon nagyon sokáig tart. Hát ezt kivárni lejár a személyim… Mindezektől eltekinte viszont nagyon tetszik a cimke minimális stílusa, éppen csak hogy a nagyon szükséges információk vannak feltűntetve, semmi cicoma, semmi extra hülyeség. Ha nem lennék a habbal rosszban megkapná a maximum pontot.

Aroma: 1/10 Engem gyógyszerre emlékeztet, édeskés  de mégis patika fiók illata van.

Íz: 1/10 Savanyú az első szó ami az eszembe jut. Citromos maláta, összehúzza a számat.

Utóiz: Fúj.

Összkép: /20 Na jó, körülbelül a harmadik korty után döntöttem úgy, hogy szerintem ez a sör elromlott, vagy még egyszer erjedésnek indult az üvegben. Ennyire nem lehet valami bűn rossz… Ilyen körülmények között az értékelést nem lehet megejteni, be kell szereznem egy másik üveggel. Más oldalakon azt olvasni, hogy ez egy remek kézműves sör, de amit én kaptam az egy folytonosan habzó, pezsgő, savanyú citromlé. Ezért kár volt… Szavatossági ideje 2019.02.28…

Így még nem jártam kitöltéskor, vagy ha mégis, akkor nem fogom bevallani. Nemhiába cuppant nagyot a kupak mikor kinyitottam a sört, hab-áradat töltötte be a poharat egy szempillantás alatt. Most míg e sorokat írom várom hogy kicsit oszoljon…

Terapia Gold

 

UPDATE (2 nappal később): Megvan az új üveg! 🙂 Az Auchanba járva láttam meg a tipikus sárga üveget, ugyanazon a 6.5 RON-os áron, sőt még be is van hűtve, így egyből neki tudok veselkedni. Időközben elmeséltem hogy jártam a főnökömnek is, és neki is 2 üvegből az egyik túlfermentálódott és megsavanyodott.

Az új üveg szavatossági ideje 2019.04.02, tehát több mint egy hónappal kitoltam az időpontot az elsőhöz képest, biztos ami biztos.

Miközben töltöm a pohárba, ugyanazt a korrekt cimkéjű üveget szorongatom, egyszerű dizájn, semmi táncoló bajor néptáncegyüttes, sem egy lomha medve nem leselkedik rám. Az egyedüli dizájn elem a logó ami a kigyójaival tényleg egy patikára hasonlít (mint a főzde neve is mondja).

Megjelenés: 4/5 Második nekifutásra sör is jött az üvegből, nem csak fehér korona. A hab terjedelme most is tekintélyes, puha, fehér. A sör színe talán egy kicsivel sötétebb mint az első alkalommal. Nagyon nagyon pezsgőző, csipkéje közepesen visszamaradó. Marad az eredeti osztályzat.

Aroma: 8/10 Édeskés-citrusos-élesztős malátás illat, mint egy kompót ami fel van cukrozva. Mindez megtetézve jó komlóval!

Íz: 7/10 Inkább édes mint keserű, kicsit citrusos-banános íz, de főleg az édes dominál. Lehetne keserűbb.

Utóiz: 4/5 A kortyérzen nem túl sokáig tartó, de van egy nagyon nagyon vékony szálú keserűség ami viszont tovább megmarad az utóízben. Korrekt és kellemes.

Összkép: 12/20 Szerencsére a második vásárolt üveggel már lehet kezdeni valamit. Romániai viszonylatban ez egy kicsit kiemelkedő az átlagtól, kellemes sör tele szénsavval. Jó cucc, kicsit valószínű levon az értékelésemből az a szubjektív érzés és tény, hogy az első üveggel el kellet öntsem. De ettől eltekintve alig várom, hogy beszerezzek egy következő Terapia-t (mert még van a temesvári sörfőzde tarsojában).

Pontozás: 35/50