The Crafty Brewing Company – Irish Red Ale

Az első bejegyzésem, melyhez egy itthon ritkán kapható különlegességet választottam. Az Irish Red Ale-t a Rye River Brewing Company gyártja és a Lidl forgalmazza szezonálisan, ahogy a neve is mondja kézműves sörként próbálják értékesiteni (noha én nem szeretem ezt a jelzőt a nagy mennyiségben termelt kézműves söröknél, mert hát ugye akkor kiveszik belőle a kézművesség, lásd Csíki sör… És bár tudom hogy a kézművesség nem azt jelenti hogy kicsi mennyiségben előállitott, hanem hogy betartja a minőségi előírásokat, had ne lehessen már minden utca sarkon kapni…). A Dublintól nyugatra elhelyezkedő Celbridge városában gyártott sör egy könnyed Ale közepesen markáns pörkölt ízzel, amelyet nyári napokon munka után szivesen megiszik az ember otthon a teraszon. Erre a nem túl magas alkoholtartalma és az eleinte édes majd kicsit kesernyésbe átmennő utóíze ajánlja. Én kifejezettem szeretem az izesített és enyhén keserü söröket,  és bár nem ez a legaromásabb Ale ami megfordult már nálam, bátran ajánlom bevezetőnek mindenkinek aki megkóstolna egy Red Ale-t.

 

Származási hely: Írország

Gyártó: Rye River Brewing Company

Összetétel: ivóvíz, árpamaláta, komló, élesztő

Alkoholtartalom: 4.1%

IBU: 24

Kiszerelés: 0.5L üveg

Beszerzés: Lidl Marosvásárhely, 2018 augusztus

Ár: 7.99 RON (1.71 EUR)

 

Megjelenés: 4/5 Színe vörös, gesztenyebarna. Eléggé tiszta és áttetsző (már amennyire a vörös áttetsző tud lenni), moderált mennyiségü buborék jellemzi. Habja terjedelmes, sürű de rugalmas, tört fehér / bézs, tartóssága erős, csipkéződése a pohár falán gyenge.

Aroma: 8/10 Füstölt de ugyanakkor édeskés, karamell és gyümölcs.

Íz: 8/10 Pörkölt kávé, karamell, talán kicsi csokoládé.

Utóiz: 4/5 Kellemes komlós íze van, ami édeskésen indul majd kesernyéssé változik a szájban.

Összkép: 16/20 Szénsavassága közepes, nem puffaszt fel. A cimke talál a sör szinével, ötletes és elegáns, hátul magyar és román nyelvű magyarázat azoknak akik többet szeretnének tudni arról amit elfogyasztanak (magyarul részletesebb).

 

Pontozás: 40/50