The Crafty Brewing Company – Irish Stout

Az írországi Lidl társulásából a Rye River Brewing Company céggel három, az Írországban legelterjedtebb sörfajta született: Irish Red Ale, Irish Lager és a most kémcső alá kerülő Irish Stout. Ha stout, akkor kifejezetten a szigetországra kell gondolni. A kezemben tartott üveg dry stout tipusú, az utóize szárazkásnak tűnik a szájban és nincs jelen sem a maláta sem a komló tipikus standard íze.

Nem ez az első alkalom hogy találkozom ezzel a sörrel, tavaly már megkóstoltam és már akkor is jó benyomást keltett, igy kiváncsian vártam hogy most alaposabban az üveg fenekére nézzek. Nálunk nem elterjedt a stout (a Guiness-en kivül nem is kóstoltam mást), igy túl sok viszonyítási alapom nincs, de anélkül is meg tudom mondani hogy ez egy inyenceknek való különlegesség, azoknak akik szeretik a sörükben az erőteljes extra aromákat.

 

Származási hely: Írország

Gyártó: Rye River Brewing Company

Összetétel: ivóvíz, árpamaláta, komló, élesztő

Alkoholtartalom: 4.5%

IBU: 44

Kiszerelés: 0.5L üveg

Beszerzés: Lidl Marosvásárhely, 2018 augusztus

Ár: 7.99 RON (1.71 EUR)

 

Megjelenés: 4/5 Szine éj fekete mint egy jó kávé. Habja krém szinü és krémes, buborékos, közepesen tartós és gyönyörüen csipkéződő.

Aroma: 8/10 Erőteljes pörkölt kávé és csokoládé illata van.

Íz: 9/10 Ugyancsak mint az aromája, kávé és csoki jellemzi, az állaga krémes.

Utóiz: 4/5 Kellemes, éppen megfelelő a kombinációja az édes-kesernyésnek, nagyon eltalálták a kombinációját az édes malátának és az enyhén keserü komlónak.

Összkép: 18/20 Szénsavassága gyenge de ennek ellenére mégis szép habot képez, és a sör szép nyomot hagy a pohár falán ha játszani kezdünk vele. Kicsit talán vizenyős benyomást kelt, de ez semmit nem von le az értékéből, ez egy kifejezetten jó sör.

 

Pontozás: 43/50