Wychwood Hobgoblin

Első találkozásom – pár hónappal ezelőtt- a törpével egy kolegám ajánlásával történt (köszi Edi!), azt mondta, hogy ezt mind ki kell próbáljuk olyan jó.

Még nem tudtam, hogy mire számíthatok, anno úgy mentem le az Auchan-ba hogy keressük meg azt a sört aminek a neve Hopp- vagy Hobs- Goblin, vagy bármi ami fonetizál erre a szóra. Mondta hogy egy törpét keressek… Így aztán nem volt nehéz megtalálni, de nem gondoltam volna akkor sem, hogy ilyen egy különleges kiszerelésü sörrel hoz össze a sors. Hát lehet ezt elfelejteni, összetéveszteni bármi mással?

A Hobgoblin jelentése manó, de az a rosszabbik fajta. Mint megtudtam, van King Goblin, ami ennél kicsit erősebb, 6.6%-os alkoholtartalmú serlé. Nem tudom honnan, de valahogy meg kell kóstolnom azt is…

Vicces már a sörfőzde neve is, Witchwood, az egész mintha egy elvarázsolt erdőbe röpítene ahol boszorkányok és törpék között tengődnénk. És a jó dolog, hogy az erre felépített reklám mögött ténleg egy jó és iható sör található!

 

Származási hely: Anglia

Gyártó: Wychwood Brewery

Összetétel: ivóvíz, árpamaláta, komló, élesztő

Alkoholtartalom: 5.2%

IBU: 32

Kiszerelés: 0.5L üveg

Beszerzés: Lidl Marosvásárhely, 2018 augusztus

Ár: 6 RON (1.29 EUR)

 

Megjelenés: 5/5 Sercegő, krémes és krémszinű, törtfehér, közepes mennyiségű, percekig tartó hab ami szépen csipkéződik. Tiszta, sötét pirosas-barnás, rubin szín. Az üveg is kiemelkedő, na de a cimke egyenesen felejthetetlen.

Aroma: 7/10 Pörkölt és gyümülcsös maláta, karamell.

Íz: 8/10 Na ez az amit sokáig lehet észlelgetni, mert minden kortynál szinte kicsit más. Egyszer édes, egyszer keserü, hol karamell, hol gyümölcs, hol pörkölt cukor, hol citrus, hol kávé. Idő kell és türelem, mert meglepetéseket rejteget.

Utóiz: 3/5 Néha néha kicsit savanykás utóízt észlelek, de összeségében jó a kombinációja az édes karamell – keserű komlónak, a kávé és csokoládé jól kijön a kortyérzetben.

Összkép: 14/20 Az biztos, hogy nem egy átlagos sörrel van dolgunk, ami formájával kitűnik a polcokon elhelyezett átlagos terméktől. A jó dolog benne, hogy nem csak kivűlről szép, hanem a lelke is nagy, és egy remek, kellemesen kortyolható és sokáig ízlelgethető sört ad a pohárba. (Most éppen egy sütemény tésztájának a jellegzetes lisztes, élesztős illata ütött meg, pedig csak a félig üres pohár van előttem. Na ilyen ez…).

 

Pontozás: 37/50

 

(a képet elrontottam, csak ez az angol pint-es poharam van – köszi Ursus Sörház – és elfelejtettem elfordítani, hogy ne látszodjon az írás)